Waarom zijn sommige geneesmiddelen niet beschikbaar bij je apotheker?

Wie chronisch geneesmiddelen moet innemen, heeft wel al eens meegemaakt dat zijn of haar geneesmiddel (tijdelijk) niet te verkrijgen is bij de apotheker. De overheid en de farmaceutische industrie doen er alles aan om geregistreerde geneesmiddelen voldoende op de Belgische markt te hebben. Wanneer dit toch niet mogelijk is, zullen artsen en apothekers overgaan naar een alternatief.  Maar hoe komt het nu dat er geneesmiddelentekorten ontstaan? Hiervoor zijn verschillende redenen: 

Tijdelijke tekorten

Soms kunnen geneesmiddelen tijdelijk niet beschikbaar zijn door problemen tijdens het productieproces, leveringsproblemen of logistieke uitdagingen. Bijvoorbeeld wanneer er moeilijkheden zijn bij het verkrijgen van kwaliteitsvolle grondstoffen. Soms is er maar één leverancier voor een welbepaalde grondstof. Wanneer er bij deze leverancier problemen zijn, is er geen alternatief beschikbaar.

Terugroepacties

In sommige gevallen worden geneesmiddelen teruggeroepen vanwege veiligheids- of kwaliteitsproblemen.

Uitfasering

Wanneer farmaceutische bedrijven beslissen om een geneesmiddel uit de handel te nemen vanwege commerciële redenen, bijvoorbeeld omdat het niet meer winstgevend is of omdat er een nieuwe en verbeterde versie van het geneesmiddel beschikbaar is.

Prijsregulering

De nationale overheid van elke lidstaat bepaalt zelf de prijzen van geneesmiddelen, wat leidt tot prijsverschillen tussen landen. Deze verschillen bevorderen de export, import en parallelhandel van geneesmiddelen. Als de prijs van een geneesmiddel in een ander land hoger is dan in België, kan het lucratief zijn om het te exporteren. Dit kan leiden tot tekorten op de Belgische markt doordat geneesmiddelen worden doorverkocht aan andere landen in de distributieketen.

Niet voldoen aan de wetgeving

Geneesmiddelen kunnen ook niet beschikbaar zijn vanwege regelgevende redenen, zoals problemen met de vergunning of het niet voldoen aan de wettelijke vereisten. Dit kan leiden tot het tijdelijk of permanent stopzetten van de verkoop van het geneesmiddel.

Beperkte vraag

In sommige gevallen zijn geneesmiddelen niet verkrijgbaar bij apotheken omdat er een zeer beperkte vraag naar is. Als een geneesmiddel weinig wordt voorgeschreven of gebruikt, kan het zijn dat apotheken ervoor kiezen om het niet op voorraad te houden vanwege de beperkte vraag.

Oorlogen, blokkades en natuurrampen kunnen er ook voor zorgen dat er tekorten zijn.

Op de website van de overheid is een databank beschikbaar van alle officieel gemelde

tijdelijke onbeschikbaarheden van geneesmiddelen. Deze lijst wordt elke werkdag

aangepast aan de meest recente informatie.

Vorige
Vorige

Waar moet je opletten als je geneesmiddelen online koopt?

Volgende
Volgende

Waar kan je betrouwbare informatie over geneesmiddelen en gezondheid terug vinden op het internet?