Waar kan je betrouwbare informatie over geneesmiddelen en gezondheid terug vinden op het internet?

We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder het internet. Het is als een gigantische bibliotheek die 24/7 open is. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn over de bronnen die je raadpleegt. Zowel betrouwbare als minder betrouwbare informatie is terug te vinden. Vooraleer je blindelings vertrouwt op de informatie die je online of op dr. Google vindt, is het slim om even stil te staan en een paar checks uit te voeren.

Kijk naar de bron: komt de informatie van een gerenommeerde organisatie, een deskundige op het gebied of is het bijvoorbeeld een blogspot van iemand die niet over de juiste expertise beschikt?

Daarnaast is het ook van belang om te verifiëren of de informatie niet verouderd is en nog steeds relevant is in de snel evoluerende wereld van vandaag.

Om je op weg te helpen, kan je hieronder enkele handige en betrouwbare websites terugvinden:

FOD Gezondheid

Op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) vind je een breed scala aan informatie over gezondheid, geneesmiddelen, volksgezondheidsprogramma’s, veiligheid van de voedselketen en milieukwesties.

FAGG

Het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten bewaakt, in het belang van de volksgezondheid, de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten, in klinische ontwikkeling en op de Belgische markt.

Gezondheid.be

Deze website biedt betrouwbare informatie over verschillende gezondheidsonderwerpen, waaronder geneesmiddelen. Het bevat artikelen geschreven door gezondheidsprofessionals en wordt regelmatig bijgewerkt.

Het Belgische Antigifcentrum

Het antigifcentrum verstrekt telefonisch informatie bij acute vergiftigingen: bijvoorbeeld wanneer je teveel geneesmiddelen hebt ingenomen.

Het Vlaams Patiëntenplatform

Het Vlaams Patiëntenplatform is een onafhankelijke koepelorganisatie die de belangen behartigt van patiënten en gebruikers van de gezondheidszorg in Vlaanderen. Het platform werd opgericht met als doel de stem van patiënten te versterken en hun participatie in het gezondheidsbeleid te bevorderen.

APB

De algemene farmaceutische bond is de beroepsfederatie van de apothekers. Het biedt informatie over verschillende gezondheidsonderwerpen - waaronder bijwerkingen van geneesmiddelen - in een toegankelijke taal voor het grote publiek.

Gezondheid en Wetenschap

Deze website wordt beheerd door het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine en biedt betrouwbare informatie over gezondheidskwesties - inclusief bijwerkingen van geneesmiddelen - in begrijpelijke taal. Ze beoordelen gezondheidsnieuws en -claims op hun wetenschappelijke waarde.

Het RIZIV

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering speelt een cruciale rol in het Belgische gezondheidszorgstelsel en heeft als doel om de gezondheidszorg voor alle burgers toegankelijk en betaalbaar te maken. Hun website biedt veel informatie over de sociale zekerheid en de ziekteverzekering.

Sciensano

Deze website richt zich op de bevordering van de gezondheid van de bevolking en het waarborgen van de veiligheid van de voedselketen in België. Sciensano voert onderzoek uit, verzamelt en analyseert gezondheidsgegevens en verstrekt wetenschappelijk advies aan beleidsmakers en gezondheidsprofessionals.

Patiëntenverenigingen

Sommige patiëntenverenigingen bieden ook informatie en ondersteuning met betrekking tot specifieke aandoeningen en de behandeling ervan, inclusief informatie over geneesmiddelen. Enkele voorbeelden kan je hieronder vinden:

  • De Diabetes Liga biedt ondersteuning, informatie en educatie voor mensen met diabetes en hun families. Ze organiseren ook evenementen en activiteiten om bewustwording te creëren over diabetes en om mensen te helpen een gezonde levensstijl te behouden.

  • Kom op tegen Kanker: Deze organisatie richt zich op het ondersteunen van mensen met kanker en hun families. Ze bieden informatie, psychosociale ondersteuning en financiële hulp aan patiënten. Daarnaast zetten ze zich in voor kankerpreventie en het verbeteren van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten.

  • Multiple Sclerose Liga Vlaanderen: Deze vereniging biedt ondersteuning aan mensen met multiple sclerose (MS) en hun naasten. Ze organiseren informatiebijeenkomsten, lotgenotencontacten en activiteiten om het welzijn van mensen met MS te bevorderen.

  • Mucovereniging vzw: Deze organisatie richt zich op mensen met mucoviscidose (taaislijmziekte) en hun families. Ze bieden ondersteuning, informatie en financiële hulp aan patiënten, en zetten zich in voor onderzoek en bewustwording van de ziekte.

  • Parkinson Liga vzw: Deze vereniging biedt ondersteuning aan mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten. Ze organiseren informatiebijeenkomsten, lotgenotencontacten, bewegingsgroepen en andere activiteiten om het welzijn van mensen met Parkinson te bevorderen.

  • Liga Autisme Vlaanderen: Deze organisatie zet zich in voor mensen met autisme en hun families. Ze bieden ondersteuning, informatie en advies aan mensen met autisme, organiseren lotgenotencontacten en educatieve evenementen, en pleiten voor een inclusieve samenleving.

Dit is een niet-limitatieve lijst. Uiteraard zijn er ook andere betrouwbare websites. Heb je hierover nog vragen, aarzel dan niet om me te contacteren.

Vorige
Vorige

Waarom zijn sommige geneesmiddelen niet beschikbaar bij je apotheker?

Volgende
Volgende

Hoe en waar bewaar je best je geneesmiddelen?